Seuraava sivusto ja sen tiedot on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Pyydämme sinua vahvistamaan, että olet terveydenhuollon ammattilainen. Jos olet potilas, omainen tai läheinen, valitsemalla "kuluttaja" pääset suoraan kuluttajille suunnatuille sivuillemme tai takaisin aloitusivullemme. Jos haluat vaihtaa valintasi tulevaisuudessa, sinun on poistettava tallennetut evästeet selaimeltasi.

Fortini - tukee osaltaan ADHD:tä sairastavan lapsen ravitsemusta

FORTINI TÄYDENNYSRAVINTOVALMISTEET

Fortini on kliininen ravintovalmiste, joka on tarkoitettu yli 1-vuotiaille, sairauteen liittyvän vajaaravitsemuksen ja kasvuhäiriön ruokavaliohoitoon lapsilla, jotka eivät jostain syystä saa riittävästi ravintoaineita tavanomaisen ruokavalion avulla. Yksi esimerkki on lapset, joilla on ADHD ja vajaaravitsemusriski lääkehoidon aiheuttaman ruokahalun heikkenemisen vuoksi. Fortinilla on korkea ravinto- ja energiapitoisuus, ja sitä voidaan käyttää päivittäisten aterioiden täydennyksenä sekä ainoana ravinnonlähteenä.

Fortini-ravintojuomia on saatavana seitsemän eri makua ja neljä eri muotoa. Ne tarjoavat laajan mahdollisuuden vaihtelulle, jotta jokainen lapsi löytäisi oman suosikkinsa.

Tutustu Fortini-tuoteperheeseen

 • Fortini Multi Fibre
 • Fortini Compact Multi Fibre
 • Fortini Smoothie
 • Fortini Creamy Fruit
Lasten ravintovalmiste

FORTININ KÄYTTÖ

Fortini maistuu parhaiten hyvin jäähdytettynä. Se voidaan syödä välipalana tai lounaan tai päivällisen lisänä. Fortinia voidaan käyttää myös lapsen lempiruoan osana. ADHD-potilaiden vanhemmat voivat hyötyä nutricia.fi -sivustoilla olevista neuvoista ja inspiroivista resepteistä.

Fortini Compact Multi Fiber voi olla sopiva vaihtoehto lapsille, joilla on vaikeuksia syödä iänmukaisia määriä. Alla olevassa kuvassa on ravintoarvo 125 ml:n pulloa kohden, mikä vastaa tavallisen 200 ml:n Fortini-pullon ravintosisältöä.

Esimerkki Fortinin päivittäisestä käytöstä

Fortini täydennysravintona

 • 4-8 vuotiaat: 1-3 pulloa/päivä (300-900 kcal/päivä)
 • 9-12-vuotiaat: 1-4 pulloa/päivä (300-1200 kcal/päivä)

Fortinin päiväannoksen määrä riippuu lapsen iästä, painosta ja sairaudesta. Käyttömäärän tulee aina perustua terveydenhuollon ammattilaisten suositukseen.

Onko sinulla yli 12-vuotiaita potilaita? Tutustu laajaan valikoimaan kliinisiä ravintovalmisteita, jotka on tarkoitettu yli 12-vuotiaille lapsille: Nutridrink.

PIENI PULLO - PALJON RAVINTOA *

product bottle
 • yoghurt nutrition icon

  Energiaa

  1256 kJ/300 kcal = vastaa 5 dl jogurttia

 • grains nutrition icon

  Ravintokuitua

  3 g = vastaa 25 g kaurapuuroa

 • fat nutrition icon

  Rasvaa

  13,6 g = vastaa 2 1/2tl voita

 • fruit nutrition icon

  Hiilihydraatteja

  35,6 g = vastaa 2 1/2 omenaa

 • cheese nutrition icon

  Kalsium

  210 mg = vastaa 1 1/2 juustoviipaletta

 • meat nutrition icon

  Rauta

  3 mg = vastaa 100 g jauhelihaa

 • egg nutrition icon

  Proteiinia

  7,1 g = vastaa 1 kananmunaa

Vinkkejä ja ideoita ADHD:ta sairastavan lapsen ruokailuun

Lapsen ruokahalun ollessa vähentynyt ADHD-lääkityksen seurauksena, voidaan täydennysravintovalmisteilla täydentää lapsen ravinnonsaantia lisäämällä niitä päivittäisiin aterioihin. Ravintovalmisteemme voidaan nauttia välipalana, osana kouluruokailua tai lapsen suosikkiateriaa.

Tutustu myös Fortini -resepteihin!

ADHD esite ja opas vanhemmille

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Vajaaravitsemusriski

Tutkimuksissa on osoitettu, että jopa 65% ADHD-lääkehoitoa saavista lapsista kokee ruokahaluttomuutta tai heidän ruokahalunsa on heikentynyt.

Lue lisää

Seulonta

Lapsilla, joilla on diagnosoitu, lääkinnällisesti hoidettu ADHD, on 60 % korkeampi riski olla alipainoinen.

Lue lisää

Tietoa ja tukea

ADHD-lääkitystä käyttävän lapsen päivittäistä ruokavaliota voidaan tukea useilla eri tavoilla.

Lue lisää

Kuvat ja materiaalit

Nutricia tarjoaa laajan valikoiman ladattavia ja tilattavia esitteitä, kuvia, videoita ja muuta materiaalia työsi tueksi.

Lue lisää

VIITTEET

1. Joosten K, et al. Association between nutritional status and subjective health status in chronically ill children attending special schools. Qual Life Res. 2016;25:969-77.

*Ravintosisältö per pullo/vertailu tavallisiin elintarvikkeisiin. Danish Technical University (DTU), n.a, (viitattu 1.10.2019). Saatavilla internetissä https://frida.fooddata.dk/food/59?.

Tulosta