Letkuravitsemuksen tietoisuusviikko

9 helmikuu 2023

Letkuravitsemuksen tietoisuusviikko

Letkuravitsemuksen tietoisuusviikkoa vietetään 6.2.-12.2. Tarkoituksemme on lisätä tietoisuutta letkuravitsemuksesta sekä sen myönteisistä vaikutuksista.

Letkuruokituilla potilailla voi olla erilaisia terveyteen liittyviä ongelmia, mutta lopulta kaikkia yhdistää yksi ja sama asia – he eivät pysty syömään tarpeeksi suun kautta saadakseen riittävästi ravintoa. Tämä voi johtua sairaudesta, leikkauksesta tai nielemisvaikeuksista. Letkuruokinta voi olla väliaikaista tai pitkäkestoista. Lihasmassan menettäminen ja aliravitsemus ovat yleisiä kriittisesti sairailla potilailla (1). Noin 50 % potilaista ei saavuta ravitsemustavoitteitaan ollessaan tehohoidossa (ICU)(2). Aliravitut potilaat voivat olla alttiimpia komplikaatioille, kuten hengitysvaikeuksille ja myös kuolleisuuden riski kasvaa(3). Letkuravitsemus ja ravitsemustoimenpiteet voivat olla ratkaisevassa asemassa potilaan  painon säilyttämiseksi teho-osastolla olon aikana sekä kotiutuksen jälkeen toipumisen varmistamiseksi.

Tutustu Claudian ja Frankien tarinoihin siitä miten letkuravitsemus on vaikuttanut heidän elämäänsä. Pääset tutustumaan tarinoihin täällä.

 

VIITTEET:

  1. Dusseaux MM, et al. PLoS One 2019;14(6):e0216991.
  2. Heyland DK, Cahill NE, Dhaliwal R, et al. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition. 2010;34:675-84.
  3. Norman K, et al. Nutrients 2021;13(8):2764.


Jaa artikkeli

Tulosta