Maku- ja aistimuutokset ikääntyvillä
Ihmisen ikääntyessä makuaistimuksiin voi tulla muutoksia. Ruoka ei maistu samalta, koska mm. makunystyröiden määrä alkaa vähentyä. Tämä kehitys voi alkaa jo 50-vuotiailla, ja yli 60-vuotiailla on haastavampaa erottaa toisistaan makeat, suolaiset, happamat ja katkerat maut1.
Tällä hetkellä tutkitaan ikääntymisestä johtuvien haju- ja makuaistin heikkenemisen todellisia syitä, esimerkiksi pitkäaikaisen aliravitsemuksen haitallinen kliininen vaikutus ymmärretään paremmin. Vähimmäistarpeen alapuolella oleva ravinnon saanti voi ajan myötä johtaa aliravitsemukseen2.
Jos asiakkaasi kamppailevat makumuutosten kanssa ja ne vaikuttavat merkittävästi heidän päivittäiseen ravinnonsaantinsa, he saattavat tarvita suun kautta otettavia täydennysravintovalmisteita5. Täydennysravintovalmisteissa on myös olemassa vaihtoehtoja, jotka eivät vain tue päivittäistä ravinnonsaantia, vaan myös stimuloivat makuhermoja6,7.
2. Spotten LE, Corish CA, Lorton CM, Ui Duibhir PM, O’Donoghue NC, O’Connor B, Walsh TD. Subjective and objective taste and smell changes in cancer. Annals of Oncology 2017;28: 969–984.
3. Nakazato M, Endo S, Yoshimura I, Tomita H. Influence of aging on electrogustometry thresholds. Acta Otolaryngol Suppl. 2002;546:16–26.
4. Daly BP, Daly MP, Minniti N, Daly JM. Sense of Taste (Effect on Behavior). (Eds.) Ramachandran VS. Encyclopedia of Human Behavior (Second Edition). Academic Press,
2012, p. 373-378.
5. Arends J, Bachmann P, Baracos V, et al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr. 2017;36(1):11-48.
6. TRP Ion Channel Function in Sensory Transduction and Cellular Signaling Cascades Book.
7. Tominaga et al. 2005. Molecular Mechanisms of Trigeminal Nociception and Sensation of Pungency.