Raikkaan erilainen maku

Onko potilaallasi maku- tai aistimuutoksia?

Kuulostaako “Ruoka ei vaan maistu enää samalta” tutulta? Potilaallasi voi olla maku- tai aistimuutoksia sairauden tai ikääntymisen seurauksena. Sen vuoksi riittävän ruokamäärän syöminen voi olla haastavaa1.

Ei laihtumiselle
Sairauden tai toipumisen aikana potilaan ei kuulu laihtua. Vajaaravitsemus voi johtaa heikompiin hoitotuloksiin2. Potilaat tarvitsevat tukeasi aloittaakseen täydennysravintojuomien käytön ja käyttääkseen niitä tarvitsemansa ajan.

 

Rikasta potilaasi makumaailmaa

Rikasta potilaasi makumaailmaa uudella raikkaalla Nutridrink-täydennysravintojuomalla. Nutridrink Sensations -valikoimassa on neljä erilaista makua, jotka on kehitetty yhteistyössä makumuutoksia sairautensa aikana kokeneiden potilaiden kanssa.

Nutridrink Compact Protein Sensations -maut

Viilentävä kurkun- ja limenmakuinen (Uutuus)
  • Sisältää mentolikomponentteja, mitkä tarjoavat viilentävän vaikutuksen, joka aktivoi kolmoishermon aistin. Voi sopia myös henkilöille, joilla on suussa paha maku- mentoli antaa raikkaamman tunteen.

 

 

 

Viilentävä marjanmakuinen
  • Viilentävä vaikutus tulee mentolin johdannaisesta. Raikas, hyvä vaihtoehto potilaille, joilla on suussa paha tai karvas maku.
Lämmittävä trooppinen inkivääri
  • Lämmittävä vaikutus tulee pippurin johdannaisesta. Hyvä vaihtoehto potilaille, joiden makuaisti on heikentynyt ja jotka joutuvat lisäämään mausteita ruokaan.

 

Neutraali
  • Neutraali maku voi sopia erityisesti silloin, kun potilaalla on yliherkkyyttä makuja ja hajuja kohtaan. Sopii hyvin myös ruoanlaittoon.

Lataa tulostettavat reseptit tästä

Ikääntyvien maku- ja aistimuutokset

Ihmisen ikääntyessä makumuutokset tulevat todeksi. Ruoka ei maistu samalta, sillä makunystyröiden määrä alkaa vähentyä. Tämä kehitys voi alkaa jo yli 50-vuotiailla, ja yli 60-vuotiailla on haastavampaa erottaa toisistaan makeat, suolaiset, happamat ja karvaat maut3.

Lue lisää ikääntyvien makumuutoksista

Ravitsemus ja syöpä

70 % syöpää sairastavista kärsii makuaistin muutoksista

Aistimuutokset ovat yleisiä syöpäsairailla. Ne voivat alkaa jo ennen hoitoja ja kestää jopa vuoden hoitojen loputtua. Makuaistin muutokset voivat johtaa vajaaravitsemukseen ja heikentyneeseen hoitovasteeseen, hoidon ei tulisi olla makuasia!2

 

Lue lisää

Täydennysravinnon merkitys

Tutkimuksissa on osoitettu täydennysravintojuomien  parantavan energian- ja ravintoaineiden saantia, lisäävän painoa ja kykyä suorittaa päivittäisiä tehtäviä2.

Lue lisää
Syöpä ja painonlasku BMI syöpäpotilailla

Lähteet
  1. Ogawa T et al. Journal of Oral Rehabilitation 2017 44; 626–635
  2. Spott en et al. 2017 Subjecti ve and objecti ve taste and smell changes in cancer. Annals of Oncology 28: 969–984, 2017.
  3. Boltong A, Keast R, Aranda S. Experiences and consequences of altered taste, flavour and food hedonics during chemotherapy treatment. Support Care Cancer 2012; 20(11): 2765–2774.