Epilepsia ja Ketogeeninen ruokavalio
Epilepsia on neurologisista sairauksista yleisin. Maailman terveysjärjestön (WHO) arvion mukaan noin 1 % maailman väestöstä sairastaa epilepsiaa 1. Ketogeeninen ruokavalio oli epilepsian ensisijaishoito 1920-luvulle asti. Epilepsialääkkeiden tultua markkinoille ruokavaliohoidon käyttö kuitenkin väheni vähenemistään. 1990-luvulta lähtien ketogeeninen ruokavaliohoito on jälleen tunnustettu arvokkaaksi vaihtoehdoksi vaikeassa epilepsiassa.
Epilepsialääkitys tuottaa useimmille potilaille hyvän vasteen. Noin 20–30 prosentilla potilaista lääkitys ei tuota vastetta, jolloin ketogeeninen ruokavalio voi olla sopiva vaihtoehto. Ruokavaliohoidon vaikutusmekanismeja ei toistaiseksi tunneta täysin. Ruokavaliohoidolla voidaan vaikuttaa kohtauksien määrään osaltaan vähentäen niitä tai jopa poistaen ne. Ruokavaliohoidolla on havaittu lisäksi muita positiivisia vaikutuksia mm. vireystilaan ja keskittymiskykyyn.
Ketogeeninen ruokavaliohoito on runsasrasvainen, vähähiilihydraattinen ruokavalio, josta saadaan riittävästi proteiinia kasvuun. Ketogeeninen ruokavalio jäljittelee paastotilaa, jossa elimistö polttaa ensisijaisesti ravinnon rasvoja eikä normaalisti yleisempää energianlähdettä, glukoosia. Ketogeeninen ruokavalio voidaan jakaa eri tyyppeihin, joita ovat mm. usein kuvattu klassinen ketogeeninen ruokavalio ja ketogeeninen MCT-ruokavalio.
Viime vuosina klassisen ketogeenisen ruokavaliohoidon rinnalle on noussut useita sallivampia vaihtoehtoja, kuten modifioitu ketogeeninen ruokavaliohoito. Ruokavaliohoitoa myös harkitaan jo varhemmin vaikeahoitoisessa epilepsiassa. Lapsen yksilöllisen tilanteen arvioimiseksi käänny terveydenhuollon puoleen.
Nutrician tutkijat kehittävät parhaillaan uusia ja innovatiivisia tuotteita, joilla parannetaan monien epilepsiapotilaiden ja heidän perheidensä elämänlaatua.
Pyrimme jatkuvasti kehittämään uusia ideoita, jotka auttavat meitä saavuttamaan visiomme. Haluamme kehittää kattavan valikoiman tuotteita ketogeeniseen ruokavalioon eri-ikäisille lapsille, joille ne toimivat ainoana ravinnonlähteenä, esim. letkuravituille lapsille. Tämän ohella Nutrician tuotevalikoimassa on useita valmisteita, kuten jauhemaisia, käyttövalmiita nesteitä ja erityismoduuleja, joilla voidaan tukea ketogeenista ruokavaliohoitoa.
Ketogeenisen ruokavaliohoidon on osoitettu olevan tehokas hoitomuoto vaikeassa epilepsiassa.
Lue lisääSuurella osalla ketogeenista ruokavaliohoitoa saavista potilaista kohtaukset vähenivät.
Lue lisääVanhempien ja potilaiden näkemyksiä vaikean epilepsian lääkehoidosta ja kokemuksia ketogeenisesta ruokavaliosta.
Lue lisääOsalla epilepsiapotilaista ketogeeninen ruokavaliohoito voi auttaa vähentämään kohtauksia.
Lue lisääVideolta näet kokemuksia ketogeenisen ruokavalion käytöstä epilepsiapotilailla.
Oletko terveydenhuoltoalan ammattilainen tai onko lääkäri/ravitsemusterapeutti suositellut sinulle tuotteitamme?
Katso epilepsian ruokavaliohoitoon tarkoitetuista tuotteistamme tästä