Seuraava sivusto ja sen tiedot on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Pyydämme sinua vahvistamaan, että olet terveydenhuollon ammattilainen. Jos olet potilas, omainen tai läheinen, valitsemalla "kuluttaja" pääset suoraan kuluttajille suunnatuille sivuillemme tai takaisin aloitusivullemme. Jos haluat vaihtaa valintasi tulevaisuudessa, sinun on poistettava tallennetut evästeet selaimeltasi.

Vajaaravitsemuksen seulonta

ADHD-seulonta-PNST-kysely

LASTEN RAVITSEMUKSEN ARVIOINNIN SEULONTATYÖKALU (PNST)

ADHD-diagnoosin saaneilla, lääkehoitoa saavilla lapsilla on ilmoitettu olevan 60% suurempi vajaaravitsemuksen riski kuin terveillä lapsilla1.

Pediatric Nutrition Screening Tool (PNST) * on validoitu seulontatyökalu, jonka avulla lapsipotilaan vajaaravitsemusriski voidaan tunnistaa nopeasti, helposti ja tehokkaasti2.

PNST sisältää 4 kysymystä, ja se voidaan tehdä 2 minuutissa. PNST:tä voivat käyttää hoitajat yhdessä vanhempien kanssa tai vanhemmat itse.

SEULONTA & RAVITSEMUSTILAN ARVIOINTI

NICE ohjeistaa tarkastamaan ADHD-lääkehoidossa olevien lasten ja nuorten painon ja pituuden ja kirjaamaan kasvutiedot säännöllisesti3. Ravitsemustilan arvioinnissa hyviä keinoja ovat ruokahalun ja mielenkiinnon selvittäminen ruokailua kohtaan yhdessä painon ja pituuden seurannan sekä PNST-seulontatyökalun säännöllinen käyttö.

ADHDn-diagnosointi ja testaus lääkärillä

ADHD-seulonta

RUOKA- JA JUOMAPÄIVÄKIRJA

Jos PNST-seulonta osoittaa, että lapsi tarvitsee ravitsemustilan arviointia, voidaan ruokapäiväkirjaa käyttää perustana lapsen ja perheen käytännön tukemisessa aterioiden ja päivittäisten rutiinien ympärillä.

Ravitsemusterapeutti voi myös pyytää perhettä pitämään yksityiskohtaisempaa ruokapäiväkirjaa voidakseen arvioida ravinnonsaanti ja voidakseen sen pohjalta jäsennellä lapsen tulevaisuuden ruokavaliohoidon suunnitelman.

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Vajaaravitsemusriski

Tutkimuksissa on osoitettu, että jopa 65% ADHD-lääkehoitoa saavista lapsista kokee ruokahaluttomuutta tai heidän ruokahalunsa on heikentynyt.

Lue lisää

Tietoa ja tukea

ADHD-lääkitystä käyttävän lapsen päivittäistä ruokavaliota voidaan tukea useilla eri tavoilla.

Lue lisää

Ruokavaliohoito

Täydennysravintovalmisteilla voidaan kohentaa ravitsemustilaa sekä tukea lapsen kasvua ja kehitystä.

Lue lisää

Kuvat ja materiaalit

Nutricia tarjoaa laajan valikoiman ladattavia ja tilattavia esitteitä, kuvia, videoita ja muuta materiaalia työsi tueksi.

Lue lisää

Viitteet

1. Waring ME, et al. Overweight in children and adolescents in relation to attention-deficit/hyperactivity disorder: results from a national sample. Pediatrics. 2008;122:1–6.

2. White, et al. Simple Nutrition Screening Tool for Pediatric Inpatients. J Parenter Enteral Nutr. 2016;40:392-8.* PNST-tutkimuksen täysi versio on saatavilla lehden tilaajille ja lehden sivuilta löytyy asiasta lisätietoa. Nutricia suosittelee myös kääntymään vastaavan kirjoittajan Melinda Whiten puoleen seulontatyökalun kliinisessä implementoinnissa.

3. Attention deficit hyperactivity disorder: diagnosis and management. NICE guideline. Published: 14 March 2018 www.nice.org.uk/guidance/ng87

 

Tulosta