Maitoallergia

Immuunijärjestelmä pyrkii suojaamaan elimistöä infektioilta hyökkäämällä tauteja mahdollisesti aiheuttavia viruksia ja bakteereja vastaan. Ruoka-aineallergia kehittyy, kun immuunijärjestelmä reagoi epätarkoituksenmukaisesti johonkin tietyn ruoka-aineen sisältämään aineeseen. Maitoallergiaa sairastavilla immuunijärjestelmä reagoi lehmänmaidon proteiineihin.

Maitoallergia on vauvojen ja pikkulasten yleisin ruoka-allergia. Sen esiintyvyys alle 3-vuotiailla on noin 2-3%. Oireita voivat olla esim. vatsaoireet kuten ripuli (ei koliikki), hengityksen vinkuminen, ihottuma ja itkuisuus. Oireet voivat olla hyvin kuormittavia ja stressaavia sekä vauvalle että muille perheenjäsenille.

Lapsen maitoallergian iho-oireet

Leikki-ikäinen lapsi ja maitoallergia

Kliiniset ravintovalmisteet maitoallergian ruokavaliohoitoon

Äidinmaito on lapsen parasta ravintoa. Imetyksen sanotaan olevan myös tärkeää äidin ja lapsen kiintymyssuhteelle. Vaikka imetys onkin paras vaihtoehto vauvalle, joissakin harvinaisissa tapauksissa myös äidin käyttämät maitotuotteet voivat aiheuttaa lapselle allergiaoireita. Tällöin vauva ei ole allerginen itse äidinmaidolle, vaan hän reagoi äidin ravinnosta äidinmaidon kautta kulkeutuneisiin pieniin määriin lehmänmaidon proteiineja.

Jos äiti ja terveydenhuoltohenkilöstö yhdessä katsovat, että lehmänmaidon poistaminen äidin omasta ruokavaliosta ei onnistu, terveydenhuoltohenkilöstö voi suositella vauvalle ns. hypoallergeenista imeväisen kliinistäravintovalmistetta. Valmisteita on kahta päätyyppiä: pitkälle hydrolysoituja (pilkottuja) valmisteita ja aminohappopohjaisia valmisteita. Toisin kuin pitkälle hydrolysoidut valmisteet, aminohappopohjaiset erityisvalmisteet valmistetaan puhtaista aminohapoista.

Oletko terveydenhuollon ammattilainen ja haluat tietää lisää maitoallergiasta?

Laktoosi-intoleranssin ja maitoallergian välinen ero

Maitoallergian oireet aiheutuvat maitoproteiinista kun taas laktoosi-intoleranssi johtuu elimistön heikentyneestä kyvystä pilkkoa maitosokeria.

Lue lisää

maitoallergian oireet

Maitoallergian oireet ovat usein erilaisia ja epämääräisiä, joka voi tehdä diagnosoinnista hankalaa.

Lue lisää

Diagnosointi ja hoito

Suosituksien mukaan maitoallergian diagnosointi aloitetaan perusterveydenhuollossa välttö-altistus -kokeella.

Lue lisää

allergiavalmisteet

Vanhemmat luottavat terveydenhuollon ammattilaisiin valitessaan maitoallergiselle lapselle sopivaa valmistetta.

Lue lisää

Ainutlaatuiset aminohappopohjaiset valmisteet

Kaikkien lasten ravitsemukselliset tarpeet muuttuvat 1-vuoden iässä. On erityisen tärkeää seurata, että lapset joilla on haastava allergia tai jokin muu sairaus saavat riittävästi ravintoa kasvun ja kehityksen turvaamiseksi.

Lue lisää

Oletko vanhempi tai muu omainen lapselle, jolla on lehmänmaitoallergia?

Maitoallergia.fi -sivustolta voit lukea luotettavaa tietoa maitoallergiasta ja saada käytännön vinkkejä sekä reseptejä maidottoman ruokavalion toteutukseen.

Lue lisää Maitoallergia.fi
vauvan maitoallergian hoito ja diagnosointi maitoallergia.fi

Lasten sairauksien diagnosointi ja ravitsemushoito

Tuotteet ja tuotetietosivut

Oletko terveydenhuoltoalan ammattilainen tai onko lääkäri/ravitsemusterapeutti suositellut sinulle tuotteitamme?

Katso koko allergiatuotteiden portfoliomme tästä

Nutricia tukee WHO:n suositusta, jonka mukaan äidinmaito on imeväisikäisen parasta ravintoa. Ota aina yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, jos epäilet lapsellasi maitoallergiaa.