Seuraava sivusto ja sen tiedot on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Pyydämme sinua vahvistamaan, että olet terveydenhuollon ammattilainen. Jos olet potilas, omainen tai läheinen, valitsemalla "kuluttaja" pääset suoraan kuluttajille suunnatuille sivuillemme tai takaisin aloitusivullemme. Jos haluat vaihtaa valintasi tulevaisuudessa, sinun on poistettava tallennetut evästeet selaimeltasi.

Laktoosi-intoleranssin ja maitoallergian välinen ero

Kaikki vauvat ansaitsevat onnellisen alun elämälle. Ensimmäisen elinvuoden aikana 3 %:lla diagnosoidaan maitoallergia1 . Se on imeväisten yleisin ruoka-aineallergia2. Maitoallergiassa elimistön immuunijärjestelmä reagoi poikkeavasti lehmänmaidon proteiiniin ja seurauksena on epämiellyttäviä oireita, jotka usein aiheuttavat huolta perheessä.

Jos lapsi saa oireita maitotuotteiden syömisestä, syynä on lähes aina maitoallergia3. Vauvojen ja leikki-ikäisten laktoosi-intoleranssi on erittäin harvinainen ja se puhkeaa erittäin harvoin ennen kouluikää4. Tämä pätee myös silloin, kun lapsen vanhemmilla on laktoosi-intoleranssi. On tärkeää ymmärtää maitoallergian ja laktoosi-intoleranssin ero. Laktoositon ruoka sisältää maitoproteiinia ja saattaa olla vaaraksi maitoallergiselle lapselle5.

Katso oheinen lyhyt (2 min) video laktoosi-intoleranssin ja maitoallergian välisistä eroista.

MAITOALLERGIA – ALLERGIA MAIDON PROTEIINEILLE

Lasten maitoallergia johtuu siitä, että keho erehtyy luulemaan maitoproteiineja vaarallisiksi. Tällöin immuunipuolustus tuottaa allergisen reaktion, joka voi ilmetä eri tavoin. Oireet voivat pahimmassa tapauksessa olla jopa niin vakavia, että hengitys vaikeutuu. Allergisen reaktion välttämiseksi lapsi ei saa syödä lehmän tai muiden eläinten maitoa sisältävää ruokaa.

Laktoosi-intoleranssi on yksi tyypillisimmistä ruokayliherkkyyksistä ja se sekoitetaan usein maitoallergiaan. Laktoosi-intoleranssi johtuu elimistön heikentyneestä kyvystä pilkkoa laktoosia eli maitosokeria, joka on maidossa esiintyvä hiilihydraatti. Laktoosi-intoleranssi voi aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin maitoallergia6.

Maitoallergia puhkeaa yleensä vauvan ensimmäisen 12 elinkuukauden aikana, kun taas laktoosi-intoleranssi on vauvoilla hyvin harvinainen. Se ilmaantuu usein 5-6 ikävuoden jälkeen7. Vauvan kasvaessa maitoallergia väistyy usein, kun taas laktoosi-intoleranssi on usein pysyvä.

Laktoosi on tärkeä osa rintamaidon- ja äidinmaidonkorvikkeiden koostumusta, eikä sitä tulisi perusteettomasti poistaa imeväisen ruokavaliosta8.

Maitoallergian Oireet

Tietyt reaktiot puhkeavat heti lapsen syödessä maitoa sisältävää ruokaa. Nopeita reaktioita ovat esimerkiksi äkillinen punainen ihottuma tai oksentelu. Jotkin reaktiot ilmenevät paljon myöhemmin, joskus jopa päivien kuluttua. Hitaasti ilmeneviä reaktioita ovat ummetus tai kasvun hidastuminen9.

Lue lisää oireista täältä 
lehmänmaitoallergian oireet pikkulapsilla ja vauvoilla

SINUA SAATTAA MYÖS KIINNOSTAA

Diagnosointi ja hoito

Suosituksien mukaan maitoallergian diagnosointi aloitetaan perusterveydenhuollossa välttö-altistus -kokeella.

Lue lisää

allergiavalmisteet

Vanhemmat luottavat terveydenhuollon ammattilaisiin valitessaan maitoallergiselle lapselle sopivaa valmistetta.

Lue lisää

potilastuki

Haluamme tukea terveydenhuollon ammattilaisten työtä ja siksi tarjoamme laajan valikoiman materiaalia osaksi potilaan hoitoa.

Lue lisää

Koronavirus ja lapset

Tässä osiossa jaamme Nutrician asiantuntijoiden vastauksia yleisimpiin kysymyksiin koskien lapsia ja koronavirusta.

Lue lisää

Viitteet

1-3. Koletzko S, et al. Diagnostic Approach and Management of Cow’s-Milk Protein Allergy in Infants and Children: ESPGHAN Gl Committee Practical Guidelines. JPGN 2012;55:221–9

4. Heyman MB, et al. Committee on Nutrition. Lactose intolerance in infants, children, and adolescents. Pediatrics. 2006;118(3):1279–86.

5. Heine RG et al. Lactose intolerance and gastrointestinal cow’s milk allergy in infants and children – common misconceptions revisited. World Allergy Organ J. 2017 Dec 12;10(1):41. doi: 10.1186/s40413-017-0173-0. eCollection 2017.

6-8. Heyman MB, et al. Committee on Nutrition. Lactose intolerance in infants, children, and adolescents. Pediatrics. 2006;118(3):1279–86.

9. http://komjolksallergi.se/vad-ar-mjolkallergi/mjolkproteinallergi-barn/

Nutricia tukee WHO:n suositusta, jonka mukaan äidinmaito on imeväisikäisen parasta ravintoa. Ota aina yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, jos epäilet lapsellasi maitoallergiaa.