Painehaavat

Painehaavojen-hoito cubitan ja ravitsemus

Painehaavat ja niiden syyt

Painehaava on paikallinen ihon ja/tai sen alla olevan kudoksen vaurio. Se sijaitsee tavallisesti luisen ulokkeen kuten lonkan, polven ja nilkan kohdalla. Painehaavan aiheuttaja on paine tai paine ja venytys yhdessä.  Ne voivat syntyä nopeasti, joskus vain muutamassa tunnissa, ja ne voivat olla todella kivuliaita.

Ravitsemuksen merkitys

Hyvä ravitsemus tukee toipumista, huono ravitsemus tai vajaaravitsemus taas hidastavat sitä. Tietyillä ravintoaineilla on tärkeä merkitys haavojen paranemisprosessissa. Proteiinit eli valkuaisaineet ovat elimistön kaikkien tärkeimpien elinten, mm. ihon ja lihaskudoksen, rakennusaineita. Muita välttämättömiä ravintoaineita ovat aminohappo arginiini, C- ja E-vitamiinit, seleeni ja sinkki, joilla kaikilla on tärkeä merkitys haavojen ruokavaliohoidossa. Riittävä energian saanti on myös tärkeää. Nestehukka voi hidastaa haavojen paranemista, joten on tärkeää varmistaa riittävä nesteen saanti koko päivän ajan.

  • Painehaava tarkoittaa sitä, että kudos ei saa riittävästi ravintoa ja happea.
  • Paranemisprosessi edellyttää tiettyjen ravintoaineiden saantia. Useimmilla painehaavapotilailla on huono ruokahalu, joten heille ei välttämättä riitä tavallinen ruoka.
  • Useimmat painehaavapotilaat ovat huonosti ravittuja – he voivat olla jopa vajaaravittuja.
  • Useimmat painehaavapotilaat ovat ikäihmisiä, joilla haavat paranevat hitaammin.
Painehaavojen ehkäisy ja hoito ja ennaltaehkäisy sairaalaosastoilla

Kliininen tutkimus- ja kliiniset ravintovalmisteet Nutricia Medical

Tulevaisuuden tutkimustyötä

Nutricia on sitoutunut parantamaan potilaiden elämänlaatua ja tarjoamaan terveydenhuollon ammattilaisille ravintovalmisteita, joista on hyötyä käytännön potilastyössä. Utrechtissa toimiva maailmanluokan tutkimusyksikkömme tekeekin uraauurtavaa tutkimustyötä kehittäessään valmisteitamme ja selvittäessään ravitsemuksen merkitystä haavojen tehokkaassa ruokavaliohoidossa. Lue lisää Nutrician tutkimustyöstä tästä. Terveydenhuollon ammattilaisena voit lukea lisää painehaavojen kliinisistä tutkimuksista tästä

Tuotteet ja tuotetietosivut

Lue lisää painehaavapotilaan ruokavaliohoitoon tarkoitetusta Cubitan-tuotteestamme tästä