Seuraava sivusto ja sen tiedot on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Pyydämme sinua vahvistamaan, että olet terveydenhuollon ammattilainen. Jos olet potilas, omainen tai läheinen, valitsemalla "kuluttaja" pääset suoraan kuluttajille suunnatuille sivuillemme tai takaisin aloitusivullemme. Jos haluat vaihtaa valintasi tulevaisuudessa, sinun on poistettava tallennetut evästeet selaimeltasi.

Ravitsemushoito ja elämänlaatu

Hyvä ravitsemustila auttaa syöpähoitojen aikana

Ravitsemuksella on tärkeä rooli osana syövän kokonaisvaltaista hoitoa ja se voi vaikuttaa syöpähoitojen sietoon, hoitotuloksiin sekä potilaan elämänlaatuun1-3.

Baldwin ym. ovat tutkineet systemaattisella kirjallisuuskatsauksella ja meta-analyysilla täydennysravintovalmisteilla toteutetun ravitsemushoidon kliinisiä tuloksia ja potilaiden elämänlaatua. Meta-analyysi tehtiin 13 tutkimuksesta, joissa oli mukana yhteensä 1414 osallistujaa. Satunnaistetussa kontrolloidussa koeasetelmassa tehdyt tutkimukset tehtiin syöpäpotilaille, jotka saivat osana hoitoa täydennysravintovalmisteita ja jotka olivat vajaaravittuja tai joiden arvioitiin olevan vajaaravitsemusriskissä ja joita verrattiin tavanomaisesti hoidettuihin.

Baldwin ym. toteaa  ravitsemusinterventiota saaneiden energian- ja proteiininsaannin lisääntyneen ja elämänlaadun  parantuneen osittain seuraavilla osa-alueilla: ruokahalun paraneminen, hengenahdistuksen helpottuminen, psyykkisen toimintakyvyn paraneminen sekä globaalin elämänlaadun paraneminen.

Parempaa elämänlaatua sairauden aikana

Kun ravitsemushoito aloitetaan ajoissa, voidaan vaikuttaa syöpäpotilaiden painon putoamiseen ja kakeksiaan. Tämä voi johtaa parempaan syöpähoitojen sietoon, elämänlaatuun sekä myös elinajan ennusteeseen3-6. Aikainen ravitsemusinterventio vajaaravitsemuksen riskissä oleville potilaille voi vaikuttaa myös esim. potilaan henkiseen hyvinvointiin ja ruokahalun kehittymiseen3.

Lue lisää Nordic Expert Opinion -hoitosuosituksesta käytännön ohjeita ravitsemushoidon toteuttamisesta osana syövän kokonaisvaltaista hoitoa.

Nordic Expert Opinion -hoitosuositukset

Webinaari ravitsemuksesta ja syövän hoidosta

Järjestämme maksuttoman webinaarin ravitsemuksesta ja syövän hoidosta 26.5.2021 klo 19.00-20.30. Webinaari on suunnattu erityisesti syöpää hoitaville lääkäreille, hoitajille ja ravitsemusterapeuteille. Asiantuntijoina webinaarissa toimivat onkologit Pia Österlund Suomesta ja Gabor Liposits Tanskasta. Heidän lisäkseen kysymyksiin on vastaamassa koko pohjoismainen asiantuntijaryhmä. Lähetämme tarkemmat liittymistiedot ilmoittautuneille lähempänä tapahtumaa. Tilaisuus on englanninkielinen.

Ilmoittaudu webinaariin tästä

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hoitohenkilökunnan rooli

Katso mitä sinä hoitajana tai ravitsemusterapeuttina voit tehdä, jotta ravitsemus on osa kokonaisvaltaista syövän hoitoa

Lue lisää

Lääkärin rooli

Katso mitä sinä lääkärinä voit tehdä, jotta ravitsemus on osa kokonaisvaltaista syövän hoitoa

Lue lisää

Syöpäpotilaan ruokavaliohoito

Katso syöpäpotilaiden ruokavalioon sopivia tuoteratkaisuja ennen syöpähoitoja, hoitojen aikana ja niiden jälkeen.

Lue lisää

Lähteet:

1. Beaudart C et al. Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle. 2016 Oct 22; 8(2):238-244.
2. Davis MP et al. Ann Palliat Med. 2019 Jan;8(1):86-101.
3. Baldwin C, et al. J Natl Cancer Inst. 2012 Mar 7;104(5):371-85.
4. Roeland EJ et al. ASCO Guideline. J Clin Oncol. 2020;JCO2000611.
5. Arends J et al. Clin Nutr. 2017 Oct;36(5):1187-1196.
6. Trestini l et. al. Eur J Clin Nutr 2018;72(5):772-779.