Syöpä

Syöpä ja vajaaravitsemus

Syöpää sairastavilla on tavallista, että ravinnonsaanti on riittämätön, mikä puolestaan voi johtaa vajaaravitsemukseen. Yli puolella syöpäpotilaista paino putoaa sairauden aikana.

Syitä painonlaskuun voi olla monia ja ne voivat johtua joko psykologisista ja/tai fysiologisista tekijöistä. Psykologiset tekijät, kuten ahdistuneisuus tai masentuneisuus tai fysiologiset oireet, kuten pahoinvointi tai makuaistin muutokset, voivat johtaa alentuneeseen ravinnonsaantiin. Taudin ja/tai sen hoidon aiheuttamat aineenvaihdunnan muutokset voivat myös johtaa laihtumiseen.

Vajaaravitsemus on merkittävä tekijä syöpäpotilaiden selviytymisessä, hoitovasteessa ja hoitojen haittavaikutuksissa. Painon ylläpito hoitojen aikana voi auttaa potilasta selviämään hoidoista suunnitellusti ja edesauttaa potilaan ja omaisten parempaa elämänlaatua jo ennestään vaikeassa elämäntilanteessa.

Syöpähoidot vaikuttavat jaksamiseen ja henkiseen hyvinvointiin

Ravitsemuksen merkitys

Syöpää sairastavan painon ei pitäisi laskea. Oikea ravinto ennen hoitoa, hoidon aikana sekä hoidon jälkeen voi auttaa voimaan paremmin ja pysymään vahvempana.

Syöpäpotilaan ruokavaliohoidolla:

  • varmistetaan ja tehostetaan ravintoaineiden saantia
  • ylläpidetään lihasmassaa ja toimintakykyä
  • tuetaan syöpähoitojen onnistumista suunnitellusti
  • parannetaan elämänlaatua

Ruokavaliohoitoon kuuluu mm. terveydenhuollon ammattilaisen antama ravitsemusneuvonta. Aina ei ole helppoa tai edes mahdollista syödä riittävästi ravitsevaa ruokaa. Tällöin ravinnonsaantia voi tukea täydennysravintojuomilla, jotka sisältävät runsaasti energiaa sekä tärkeitä ravintoaineita, vitamiineja ja kivennäisaineita. Mikäli ravintoa ei tällöinkään saada riittävästi voidaan harkita letkuravitsemuksen aloittamista.

Ruokahalun heikkeneminen ja aistimuutokset syöpähoitojen aikana

Lue oheinen Helsingin Sanomien Syöpä –liitteen artikkeli.
“Hyvä ravitsemustila ja liikunta parantavat hoitovastetta”
(Tuottanut Mediaplanet, julkaistu 4.2.2020)

Helsingin Sanomien Syöpä-liitteeseen

Uudet syöpäpotilaiden kanssa kehitetyt maut

Nutridrink Compact Protein –sarja on laajentunut kolmella uudella makuvaihtoehdolla, jotka ovat kehitetty yhteistyössä syöpäpotilaiden kanssa. Lue lisää täältä

Oletko terveydenhuollon ammattilainen?

Haluatko tietää enemmän syövästä ja ravitsemuksesta? Tervetuloa Nutrician Onkologia sivuille.

Painon lasku ja BMI

Tutkimusten mukaan painon lasku syöpäpotilailla on yhteydessä lyhyempään elossaoloajan ennusteeseen.

Lue lisää

Preoperatiivinen ruokavaliohoito

Preoperatiivinen ruokavaliohoito syöpäpotilaalla voi ehkäistä leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita ja parantaa elossaoloajan ennustetta.

Lue lisää

Lihasmassan merkitys syövässä

Lihasmassan säilyminen syöpähoitojen aikana parantaa elossaoloajan ennustetta ja voi auttaa sietämään hoitoja paremmin.

Lue lisää

Aistimuutokset syöpäpotilailla

Jopa 70 % syöpäpotilaista kokee aistimuutoksia hoitojen aikana, joka voi johtaa vajaaravitsemuksen kehittymiseen.

Lue lisää

Tuotteet ja tuotetietosivut

Oletko terveydenhuoltoalan ammattilainen tai onko lääkäri/ravitsemusterapeutti suositellut sinulle tuotteitamme?

Lue lisää syöpäpotilaan ruokavaliohoitoon tarkoitetuista tuotteistamme täältä