Seuraava sivusto ja sen tiedot on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Pyydämme sinua vahvistamaan, että olet terveydenhuollon ammattilainen. Jos olet potilas, omainen tai läheinen, valitsemalla "kuluttaja" pääset suoraan kuluttajille suunnatuille sivuillemme tai takaisin aloitusivullemme. Jos haluat vaihtaa valintasi tulevaisuudessa, sinun on poistettava tallennetut evästeet selaimeltasi.

Hoitosuosituksia syövästä ja ravitsemuksesta

Tältä sivulta saat lisätietoa Nordic Expert Opinion - hoitosuosituksista ravitsemuksen ja syövän osalta sekä uunituoreista ESMO:n kakeksiahoitosuosituksista.

Ilmoittaudu 24.6.2021 webinaariin

Järjestämme maksuttoman webinaarin 24.6.2021 klo 18.30-19.30 aiheesta The New ESMO Cachexia Guidelines: Changing The Paradigm of Treating Patients with Cancer. Webinaari on suunnattu erityisesti syöpää hoitaville lääkäreille, hoitajille ja ravitsemusterapeuteille. Asiantuntijoina webinaarissa ovat Alessandro Laviano Italiasta, Jann Arends Saksasta ja Virpi Sulosaari Suomesta. Lähetämme tarkemmat liittymistiedot ilmoittautuneille lähempänä tapahtumaa. Tilaisuus on englanninkielinen.

Ilmoittaudu webinaariin tästä
Lue lisää ESMO:n hoitosuosituksista

Parasta hoitoa syöpäpotilaille

Jotta ravitsemushoitoa voidaan toteuttaa osana syövän kokonaisvaltaista hoitoa, on nähty tarve selventää hoitokäytäntöjä ja toimintatapoja niihin liittyen. Nordic Expert Opinion on pohjoismaisten asiantuntijoiden kansainvälisistä suosituksista kokoama kannanotto ravitsemushoidon toteuttamisesta osana syövän kokonaisvaltaista hoitoa.1

Se on selkeä suositus ja toimintaohje sinulle ja hoitotiimillesi ja perustuu ESPEN-suosituksiin2 (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism), Lancet Oncologyn artikkeliin Quality-of-life assessment in palliative care3  sekä GLIM-kriteereihin4 (Global Leadership Initiative on Malnutrition).

 

Nordic Expert Opinion- suositus pähkinänkuoressa

  1. Vajaaravitsemuksen riskissä olevien varhainen tunnistaminen ja seulonta
  2. Vajaaravitsemusriskin, vajaaravitsemuksen ja kakeksian diagnosointi
  3.  Henkilökohtaisen ravitsemushoitosuunnitelman toteuttaminen
  4. Ravitsemukseen vaikuttavien oireiden hoito (esim. pahoinvointi, kipeä suu, nielemisvaikeudet ym.)
  5. Jatkuva seuranta

Lue ja tulosta Nordic Expert Opinion -suositukset kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

Kenen vastuulla syöpäpotilaan ravitsemushoito on?

Suosituksessa korostetaan lääkärien, hoitajien ja ravitsemusterapeuttien moniammatillisen yhteistyön merkitystä syövän ravitsemushoidon toteuttamisessa. Jokaisella ammattiryhmällä on tärkeä rooli potilaan ravitsemustilan arvioinnissa, hoidossa ja seurannassa.

Lue lisää sinun roolistasi lääkärinä
Lue lisää sinun roolistasi hoitajana tai ravitsemusterapeuttina

Haluatko saada lisätietoa?

Lisätietoa Nordic Expert Opinion -hoitosuosituksista ja syövän ruokavaliohoitoon suunnatuista tuotteistamme voit kysyä alueesi edustajalta. Kysy myös potilaille suunnatusta tukimateriaaleista.

Sari Heinonen

Helsinki, Uusimaa ja Kymenlaakso

sari.heinonen@danone.com+358 400 147 221

Marko Hiironen

Varsinais-Suomi, Satakunta, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa ja Vaasa

marko.hiironen@danone.com+358 40 741 4916

Niina Tirkkonen

Etelä-Karjala, Itä-Savo ja Etelä-Savo

niina.tirkkonen@danone.com+358 400 106 312

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Painon lasku ja BMI

Tutkimusten mukaan painon lasku syöpäpotilailla on yhteydessä lyhyempään elossaoloajan ennusteeseen.

Lue lisää

Syöpäpotilaan ruokavaliohoito

Katso syöpäpotilaiden ruokavalioon sopivia tuoteratkaisuja ennen syöpähoitoja, hoitojen aikana ja niiden jälkeen.

Lue lisää

Syöpäpotilaan elämänlaatu

Varhainen ravitsemushoito voi auttaa syöpähoitojen siedossa ja toimintakyvyn ylläpidossa.

Lue lisää

Viitteet

1.Liposits G et al. Nutrition in cancer care: a brief, practical guide with a focus on clinical practice. JCO Oncol Pract. 2021 Jan 14:OP2000704. doi: 10.1200/OP.20.00704. (+ data supplement)
2. Arends J et.al. Clin Nutr. 2017 Feb;36(1):11-48.
3. Kaasa S et al. Lancet Oncology Commission 2018; 19(11):e588-e653.
4. Cederholm T et al. Clin Nutr. 2019 Feb;38(1):1-9.