Seuraava sivusto ja sen tiedot on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Pyydämme sinua vahvistamaan, että olet terveydenhuollon ammattilainen. Jos olet potilas, omainen tai läheinen, valitsemalla "kuluttaja" pääset suoraan kuluttajille suunnatuille sivuillemme tai takaisin aloitusivullemme. Jos haluat vaihtaa valintasi tulevaisuudessa, sinun on poistettava tallennetut evästeet selaimeltasi.

Aistimuutokset syöpäpotilailla

AISTIMUUTOSTEN MERKITYS SYÖPÄPOTILAILLE

  • jopa 70 % syöpäpotilaista kokee aistimuutoksia hoitojen aikana1
  • yleisiä hoitojen sivuvaikutuksia ovat karvas tai metallinen maku suussa, muut makuaistiin liittyvät vaihtelut sekä pahoinvointi ja suun kuivuminen2-4
  • aistimuutoksilla on negatiivinen vaikutus ravitsemustilaan, mikä voi johtaa suurempaan painon menetykseen5

Maku- ja hajuaistin muutokset voivat vaikuttaa ruokamieltymyksiin ja vähentää merkittävästi aterioista nauttimista. Tästä syystä syöpäpotilaiden aistimuutoksiin liittyy usein ravinnonsaannin vähentyminen ja painon lasku.5 Osalle potilaista voi myös kehittyä yliherkkyys hajuille ja tietyille mauille.
Terveydenhuoltohenkilöstö ja potilaat eivät usein käsittele makuaistin muutokseen liittyviä asioita, mutta ne voivat aiheuttaa suurta taakkaa ja vaikuttavat merkittävästi elämänlaatuun.2,6 Makuaistin muutosten ilmoitetaan kuuluvan solunsalpaajahoidon viiden vaikeimman haittavaikutuksen joukkoon.7

70% syöpäpotilaista kokee makumuutoksia kemoterapian aikana

Solunsalpaajahoidon vaikutusten aiheuttaman pahan maun takia mikään ei sopinut minulle. En enää tuntenut nälkää ja ruokahaluni katosi.

1–2 päivän kuluttua solunsalpaajahoidosta ruoka alkaa maistua karvaammalta ja miedommalta, ja joudun maustamaan sitä enemmän, jotta se olisi maukasta.

Potilaslähtöinen tuotekehitys

Nutricia on tuonut markkinoille neljä erilaisen raikasta Nutridrink Compact Protein -makuvaihtoehtoa vastaamaan aistimuutoksiin. Nämä täydennysravintovalmisteet on tarkoitettu syöpäpotilaiden kasvaneeseen proteiinintarpeeseen ja ravitsemustilan ylläpitoon. Ne vastaavat syöpäpotilaiden ruokahaluttomuuteeen sekä sairauden aiheuttamiin aistimuutoksiin.

Nutridrink Compact Protein viilentävä marjanmakuinen, neutraalin makuinen ja lämmittävä trooppinen inkivääri

Nutridrink Compact Protein - pullon ravintosisältö

product bottle
  • yoghurt nutrition icon

    Energiaa

    1263 kJ/300 kcal

  • grains nutrition icon

    Ravintokuitua

    0 g

  • fat nutrition icon

    Rasvaa

    12 g

  • fruit nutrition icon

    Hiilihydraatteja

    30,5 g

  •  cheese nutrition icon

    Kalsium

    438 mg

  • meat nutrition icon

    Rauta

    2,6 mg

  • egg nutrition icon

    Proteiinia

    18 g

Ravitsemus ja syöpä

Katso lyhyt video (1min), jossa Professori Graeme Poston ja Professori Ricardo Audisio Euroopan syöpätautien yhdistyksestä keskustelevat ravitsemuksen merkityksestä syöpäpotilailla.

Ajankohtaisia uutisia

Lue oheinen Helsingin Sanomien Syöpä –liitteen artikkeli.
”Hyvä ravitsemustila ja liikunta parantavat hoitovastetta”
(Tuottanut Mediaplanet, julkaistu 4.2.2020)

Helsingin Sanomien Syöpä-liitteeseen

SINUA SAATTAA MYÖS KIINNOSTAA

Painon lasku ja BMI

Tutkimusten mukaan painon lasku syöpäpotilailla on yhteydessä lyhyempään elossaoloajan ennusteeseen.

Lue lisää

Ruokavaliohoito ennen leikkausta

Preoperatiivinen ruokavaliohoito syöpäpotilaalla voi ehkäistä leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita ja parantaa elossaoloajan ennustetta.

Lue lisää

Lihasmassan merkitys syövässä

Lihasmassan säilyminen syöpähoitojen aikana parantaa elossaoloajan ennustetta ja voi auttaa sietämään hoitoja paremmin.

Lue lisää

Kuvat ja materiaalit

Nutricia tarjoaa laajan valikoiman ladattavia ja tilattavia esitteitä, kuvia, videoita ja muuta materiaalia työsi tueksi.

Lue lisää

Syöpä

Yli puolet syöpäpotilaista laihtuu sairautensa aikana. Heidän voi olla vaikea täyttää ravitsemuksellisia tarpeitaan ja se taas voi johtaa vajaaravitsemukseen.

Lue lisää

Viitteet

  1. Spotten et al. Subjective and objective taste and smell changes in cancer. Annals of Oncology 2017; 28: 969–984.
  2. Epstein JB, Barasch A. Taste disorders in cancer patients: pathogenesis, and approach to assessment and management. Oral Oncol 2010; 46(2): 77–81.
  3. McGreevy J, Orrevall Y, Belqaid K et al. Characteristics of taste and smell alterations reported by patients after starting treatment for lung cancer. Support Care Cancer 2014; 22(10): 2635–2644.
  4. Turner et al. Review of the complications associated with treatment of oropharyngeal cancer: A guide to the dental practitioner. Quintessence Int. 2013; 44(3): 267–279.
  5. Brisbois et al. Characterization of Chemosensory Alterations in Advanced Cancer Reveals Specific Chemosensory Phenotypes Impacting Dietary Intake and Quality of Life. Journal of Pain and Symptom Management Volume 41, Issue 4, April 2011, 673-683.
  6.  Bressan et al. 2017 Support Care Cancer.; 25(5):1699-1712.
  7. Lindley et al. 1999 Cancer Pract.;7(2):59-66.
  8. Data on file: Sensory study 2018.

Tulosta