Ruokavaliohoito ennen leikkausta
Syöpäpotilailla esiintyy painon laskua. Se johtuu tyypillisesti joko muutoksista aineenvaihdunnassa, kuten itse kasvaimen aiheuttamasta tulehduksesta, joka voi lisätä kataboliaa, tai ravinnonsaannin vähentymisestä, jonka syynä voi olla kipu, uupumus ja syöpähoitojen sivuvaikutukset1,2. Pahoinvointi, oksentelu ja makuaistin muutokset ovat usein ilmoitettuja hoidon haittavaikutuksia, jotka aiheuttavat ravinnonsaannin vähenemistä3. Vähintään joka kolmannella syöpäpotilaalla esiintyy sairauteen liittyvää vajaaravitsemusta4.
Lataa artikkeli ”The importance of preoperative nutritional support for post surgery benefits and minimization of the catabolic crisis”
Yhden kilon painonlasku syöpäpotilaalla vastaa lihasmassan menetystä 500 grammalla. Syöpäpotilaan paino alkaa laskea usein jo ennen leikkausta5. Lihasmassan ylläpito on erittäin tärkeää, sillä pienemmän lihasmassan omaavien potilaiden elossaoloajan ennuste on huonompi kuin niiden, joilla on paljon lihasmassaa5,6.
Yhdellä potilaalla kolmesta lihasmassa on vähentynyt ennen leikkausta ja lihasmassa vähenee entisestään neoadjuvanttihoidon jälkeen7,8. Painonlasku ja lihasmassan väheneminen voivat johtaa syöpäpotilailla postoperatiivisiin komplikaatioihin. Ne voivat pidentää sairaalassaoloaikaa ja lisätä postoperatiivista sairastavuutta sarkopeniapotilailla leikkauksen jälkeen7. On tärkeää tunnistaa, että myös ylipainoisilla potilailla voi esiintyä sarkopeniaa, ja että myös sarkopeenisesta lihavuudesta kärsivien elossaoloajan ennusteen on todettu olevan lyhyempi9.
Proteiininsaannin lisääminen on olennaisen tärkeää lihasmassan ja lihasvoiman ylläpidon kannalta (10).
Ruokavaliohoito on keskeinen osa syöpäpotilaiden kliinistä hoitoa. Syöpäpotilaiden proteiinintarve kasvaa, ja heille suositellaan jopa kaksinkertaista proteiinimäärää (1,5 g/kg/vrk) terveisiin verrattuna (0,8 g/kg/vrk)10,11.
Potilailla esiintyy hoitopolun eri vaiheissa usein kataboliaa, mikä voi nopeuttaa painon laskua. Allessandro Laviano painottaa, että kataboliaa on pyrittävä minimoimaan toipumisvaiheen optimoimiseksi11. Näin voidaan auttaa potilaita lisäämään painoa ja lihasmassaa hoidon optimoimiseksi.
Preoperatiivisen ruokavaliohoidon on syöpäpotilailla todettu johtavan postoperatiivisten komplikaatioiden määrän ja vaikeusasteen vähenemiseen, sairaalajaksojen lyhenemiseen ja uusien hoitojaksojen vähenemiseen. (12,13,14)
Lihasmassan säilyminen syöpähoitojen aikana parantaa elossaoloajan ennustetta ja voi auttaa sietämään hoitoja paremmin.
Lue lisääJopa 70 % syöpäpotilaista kokee aistimuutoksia hoitojen aikana, joka voi johtaa vajaaravitsemuksen kehittymiseen.
Lue lisääYli puolet syöpäpotilaista laihtuu sairautensa aikana. Heidän voi olla vaikea täyttää ravitsemuksellisia tarpeitaan ja se taas voi johtaa vajaaravitsemukseen.
Lue lisääTutkimusten mukaan painon lasku syöpäpotilailla on yhteydessä lyhyempään elossaoloajan ennusteeseen.
Lue lisää1. Marin Caro MM et al. Clin Nutr. 2007;26(3): 289-301.
2. Fearon K et al. Nat Rev Clin Oncol. 2013; 10(2):90-9.
3. Spotten LE et al. 2017 Annals of Oncology 28:969–984.
4. Pressoir M et al, 2010 Br J Cancer. 16;102(6):966-71.
5. Grossberg AJ et al JAMA Oncology 2018.
6. Tao W, et al. Nat Rev Clin Oncol. 2013;10:519–533.
7. Levolger S, et al. Br J Surg. 2015 Nov;102(12):1448-58.
8. Awad S, et al. Clin Nutr. 2012;31:74–77.
9. Yip C, et al. Eur Radiol. 2014;24:998–1005.
10. Arends J, et al. ESPEN Guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr 2016; doi1016/j.clnu.2016.07.015:1- 109.
11. Presented at ESMO guideline session 2018. Paper under preparation.
12. Kabata P, et al. Support Care Cancer. 2015 Feb;23(2):365-70.
13. Maňásek V, et al. Klin Onkol. 2016 Fall;29(5):351-357.
14. Boelens PG, et al. Ann Surg. 2014 Apr;259(4):649-55.
15. Laviano et al. 2018, Proc Nutr Soc; 77(4):388-393.