Kunnon heikkenemiseen ja ruokahalun vähenemiseen voi olla useita syitä
Sairaudet tai ikääntyminen voivat aiheuttaa ruokahalun heikentymistä. Erityisesti silloin on tärkeää turvata riittävä päivittäinen tärkeiden ravintoaineiden saanti. Tämä voi olla haastavaa, jos ruokahalu on huono johtuen esim. syöpähoidoista tai vaikkapa läheisen menettämisestä syntyneen surun myötä.
Syömisestä voi muodostua nautinnon sijaan työläs tehtävä. Hyvä ravitsemus voi tukea potilaan toimintakyvyn ja voimien palautumista sekä antaa edellytyksiä itsenäisen elämän viettämiseen mahdollisimman pitkään. 1-4
Lue miten täydennysravintovalmisteet voivat auttaa takaamaan riittävän ravinnonsaannin silloin, kun normaali ruoka ei riitä: Täydennysravintovalmisteet osana ruokavaliohoitoa
Vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja ruokavaliohoito
Katso lyhyt video vajaaravitsemuksen tunnistamisesta ja ruokavaliohoidosta.
Haluaisitko saada lisätietoa?
Olemme palveluksessasi – ota rohkeasti yhteyttä oman alueesi tuotespesialistiin. Voit kysyä neuvoa tuotteista, pyytää esitteitä työsi tueksi tai sopia tuotekoulutuksista.
Sinua saattaa myös kiinnostaa
Ravitsemus ja immuunijärjestelmä
Keho tarvitsee energiaa, proteiineja ja ravintoaineita taistellakseen infektioita vastaan. Ravitsemuksella on yhteys immuunijärjestelmään.
Lue lisääHeikentynyt ruokahalu
Terveellinen ruokavalio on olennaista hyvän terveyden ylläpitämiseksi. Valitettavasti, sairastaminen voi vaikuttaa riittävään ravinnonsaantiin.
Lue lisääAistimuutokset syöpäpotilailla
Jopa 70 % syöpäpotilaista kokee aistimuutoksia hoitojen aikana, joka voi johtaa vajaaravitsemuksen kehittymiseen.
Lue lisääApteekkiedustajat
Toni Alsila
Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Satakunta, Päijät-Hämeen hyvinvointialue, Kanta-Hämeen hyvinvointialue, Ahvenanmaa
toni.alsila@danone.com+358 400 246 835Elina Pehkonen
Kymenlaakson hyvinvointialue, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
elina.pehkonen@danone.com+358 400 317 101Niina Tirkkonen
Pirkanmaan hyvinvointialue, Keski-Suomen hyvinvointialue, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, Pohjanmaan hyvinvointialue, Etelä-Savon hyvinvointialue, Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue, Etelä-Karjalan hyvinvointialue
niina.tirkkonen@danone.com+358 400 106 312Kirsi Nyyssönen
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue, Pohjois-Savon hyvinvointialue, Pohjois-Karjalan hyvinvointialue, Lapin hyvinvointialue, Kainuun hyvinvointialue
kirsi.nyyssonen@danone.com+358 403 000 772Viitteet
1. Better Care through better nutrition: value and effects of medical nutrition. MNI Evidence Dossier. 2018.
2. Neelemaat F, Bosmans JE, Thijs A et al. Clin Nutr 2012; 31:183-190.
3. Cawood AL, Elia M, Stratton RJ. Ageing Res Rev. 2012; 11:278-96.
4. Gariballa S, Forster S. J Am Geriatr Soc 2007; 55:2030-2034.
5. Fried, LP et al. Frailty in older adults: Evidence for a Phenotype. J Gerontol Med Sci 2001 56A(3): M146-M156.
6. Collard RM et al. Prevalence of frailty in community-dwelling older persons: A Systematic review. J Am Geriatric Soc 2012; 60(8): 1487-92.
7. Costanzo L, Cesari M, Ferrucci L et al. Predictive Capacity of Frailty Phenotype Toward Patterns of Disability Identified Using Latent Class Analysis. J Am Med Dir Assoc. 2019 Feb 13. S1525-8610(18)30727-8.
8. Ritt M, Gaßmann KG, Sieber CC. Z Gerontol Geriatr. 2016 Oct;49(7):567-572.
9. Makary MA et al. J Am Coll Surg 2010; 210: 901-8.
10. National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE). Clinical guideline 32.London: NICE, 2006.
11. Nordic Nutrition Recommendations, 2012.
12. Joosten E. & Vander Elst B. Aging 2001;13(5): 391-394.
13. Morley JE, Vellas B, Abellan van Kan G et al. JAMDA 2013;14:392-397.
14. Tieland M, van de Rest O, Dirks ML, et al. J Am Med Dir Assoc. 2012;13:720–726.