Syöpäpotilaan ruokavalio ja ravitsemus

Syövän aikana ravitsemukselliset tarpeet ovat usein suuremmat kuin itse ruokahalu. Kemoterapia, sädehoito tai lääkitys voivat aiheuttaa aistimuutoksia. Monet syöpäpotilaat voivat myös menettää ruokahalunsa ja kärsiä pahoinvoinnista. Tämä voi johtaa siihen, että on vaikeaa saada riittävästi ravintoa juuri silloin, kun ravitsemukselliset tarpeet ovat normaalia suuremmat.

Potilaalla, mutta myös hänen läheisillään on tärkeä rooli painon seurannassa sekä riittävän ravinnon saannin varmistamisessa hoitojen aikana välttääkseen tahatonta laihtumista.

Miksi laihtumista tulee välttää syöpäpotilailla?

Kun paino sairauden aikana putoaa, ei menetetä vain rasvaa vaan myös lihasta. Lihasmassan menettämisen lisäksi kunto voi heiketä ja vajaaravitsemus voi vaikuttaa immuunisysteemiin, mikä voi heikentää toimintakykyä ja lisätä esim. komplikaatio- ja infektioriskiä sekä aiheuttaa väsymystä. Painon ylläpitäminen on tärkeää, jotta kemoterapia, sädehoidot ja leikkaushoito voidaan toteuttaa suunnitellusti.

Energian ja proteiinin merkitys syöpää sairastaessa

Syöpää sairastavan on haastavaa täyttää energian ja proteiinin tarve normaalilla ruokavaliolla. Siksi voi olla hyvä syödä energiarikasta ravintoa ja erityisen paljon proteiinia.

Syövän aikana voi tarvita jopa 50% enemmän proteiinia pysyäkseen vahvana. Proteiini on tärkeä rakennusaine lihaksille ja lihasmassan ylläpitoon. Proteiinia saa munista, lihasta, broilerista, kalasta sekä maitovalmisteista, kuten juustosta ja jogurtista

Energia, joista puhutaan myös kilokaloreina (kcal) tai kilojouleina (kJ), on polttoainetta, jota keho tarvitsee toimiakseen. Energia saadaan hiilihydraateista, rasvoista ja proteiinista. Rasva ravintoaineena sisältää eniten energiaa, minkä vuoksi energiapitoinen öljylisä tai vaihtoehtoisesti voi tai kerma, voivat olla täydentämässä ruokaa.

Jos tavallinen ruoka ei riitä päivittäiseen ravinnonsaantiin, voi terveydenhuollon henkilöstö suositella Nutridrink-täydennysravintojuomia aterioiden tueksi ja riittävän ravitsemuksen turvaamiseksi. Nutridrink on kliininen ravintovalmiste ja sitä käytetään terveydenhuollon henkilöstön ohjauksessa.

Lue lisää täydennysravintojuomista ja siitä miten tukea päivittäistä ravinnonsaantia

Syöpäpotilaan ruokavalio Nutridrink

Jopa 70% syöpäpotilaista kokee aistimuutoksia syöpähoitojen aikana

Syöpä itsessään, kemoterapia, sädehoito tai lääkitys voivat aiheuttaa, että ruoka maistuu erilaiselta kuin ennen sairautta. Syöpäsairas voi kokea karvasta tai metallista makua suussa, pahoinvointia tai suun kuivumisen tunnetta. Jotkut kokevat tarvetta lisätä ruokiin mausteita, sillä ruoka ei maistu yhtä vahvasti kuin aiemmin, kun taas joillakin voi esiintyä yliherkkyyttä hajuille ja mauille.

Syöpäpotilaan ruokavaliohoidon onnistumiseksi on tärkeää löytää käyttäjälle mieluisa makuvaihtoehto. Nutricia on kehittänyt kolme Nutridrink Compact Protein makuvaihtoehtoa yhdessä syöpäpotilaiden kanssa vastaamaan aistimuutoksista johtuviin haasteisiin:

  • Lämmittävä Trooppinen Inkivääri – kun ruoka ei maistu miltään, sisältää pippurijohdannaisia
  • Viilentävä Marjanmakuinen – kun tunnet karvasta tai metallin makua suussa, sisältää mentholin johdannaisia
  • Neutraali – kun olet herkkä mauille, mieto ja neutraalihko maku

Uudessa Nutridrink Compact Protein 125ml- makupakkauksessa on kaikki kolme makuvaihtoehtoa. Saatavina apteekeista ilman reseptiä.

Nutridrinik-Compact-Protein_syöpänauha

Lue lisää

Ruokavalio ja ravitsemus sairauden aikana

Sairauden ja toipumisen aikana ravitsemukselliset tarpeet ovat yleensä normaalia suuremmat.

Lue lisää

Ravitsemus ja toipuminen sairaudesta

Sairaudesta toipuessa hyvä ravitsemustila voi auttaa voimien ja toimintakyvyn palauttamisessa.

Lue lisää

Syöpä

Yli puolet syöpäpotilaista laihtuu sairautensa aikana. Heidän voi olla vaikea täyttää ravitsemuksellisia tarpeitaan ja se taas voi johtaa vajaaravitsemukseen.

Lue lisää
Tulosta