Sairaudet ja ruokavaliohoito
Kliininen ravitsemus on tutkittua ruokavaliohoitoa, ja sitä pidetään hyödyllisenä ja hyvin keskeisenä osana potilaan kokonaisvaltaista hoitoa.
Kliininen ravitsemus on tutkittua ruokavaliohoitoa, ja sitä pidetään hyödyllisenä ja hyvin keskeisenä osana potilaan kokonaisvaltaista hoitoa.
Terveellisellä, ravitsemuksellisesti täysipainoisella ruokavaliolla on tärkeä merkitys koko elämän ajan. Sairaudet voivat kuitenkin vaikeuttaa tarvittavan optimaalisen ravinnon saantia. Energian, proteiinin ja muiden ravintoaineiden riittämätön saanti voi johtaa vajaaravitsemukseen.
Vajaaravitsemus voi johtua fyysisistä syistä. Esimerkiksi aivohalvauspotilailla nieleminen voi tuottaa vaikeuksia tai he eivät pysty nielemään (dysfagia). Joskus riittämättömän ravinnonsaannin syynä voi olla heikentynyt ruokahalu, mikä on tavallista mm. syöpäpotilailla tai ikääntyneillä.
Ruokavaliohoito voi olla myös elintärkeä maitoallergiselle imeväiselle tai joissakin synnynnäisissä aineenvaihduntasairauksissa, kuten PKU-taudissa.
Kliiniset ravintovalmisteet voivat olla suureksi avuksi erilaisissa tarpeissa ja sairauksien asettamissa vaatimuksissa.
Alla olevilta sivuilta löydät lisätietoja mihin eri sairauksiin keskitymme ja millainen rooli ravitsemuksella on näiden sairauksien ruokavaliohoidossa. Sivuilta löytyy lisätietolinkkejä niin potilaille ja läheisille kuin terveydenhuollon ammattilaisillekin.
Vajaaravitsemus voi vaikuttaa hyvinvointiin, terveyteen ja toimintakykyyn. Hyvä ravitsemustila on terveyden ylläpidon ehdoton edellytys.
Lue lisääAlzheimerin tauti on etenevä muistisairaus, jonka ensimmäinen oire on yleensä päivittäisten tapahtumien unohtuminen.
Lue lisääUseilla ADHD lääkkeitä käyttävistä lapsilla on lääkityksen haittavaikutuksena alentunut ruokahalu. Lue lisää alentuneen ruokahalun seurauksista.
Lue lisääYli puolet syöpäpotilaista laihtuu sairautensa aikana. Heidän voi olla vaikea täyttää ravitsemuksellisia tarpeitaan ja se taas voi johtaa vajaaravitsemukseen.
Lue lisääMaitoallergia on vauvojen ja pikkulasten yleisin ruoka-allergia. Sen esiintyvyys alle 3-vuotiailla on noin 2-3%.
Lue lisääEpilepsia on neurologisista sairauksista yleisin. Maailman terveysjärjestön (WHO) arvion mukaan noin 1 % maailman väestöstä sairastaa epilepsiaa.
Lue lisääPainehaava on paikallinen ihon ja/tai sen alla olevan kudoksen vaurio. Se sijaitsee tavallisesti luisen ulokkeen kuten lonkan, polven ja nilkan kohdalla.
Lue lisääLapsuusiän optimaalisella kasvulla ja kehityksellä on ratkaisevan tärkeä merkitys lapsen pitkän aikavälin terveydelle ja hyvinvoinnille.
Lue lisääLeikkaus- ja anestesiatekniikoiden sekä tehohoidon kehittyminen, asianmukainen ravitsemus, varhainen mobilisaatio ja parempi hoito ovat osaltaan nopeuttaneet potilaiden toipumista.
Lue lisääElimistöllä voi mennä muutama päivä letkuravitsemuksen totutteluun ja alussa voikin ilmetä siedettävyysongelmia. Letkuravintovalmisteen koostumus, lääkitys, hygienia tai annostelu ovat siedettävyyteen vaikuttavia tekijöitä (1,2).
Lue lisääSynnynnäiset aineenvaihduntasairaudet ovat harvinaisia aineenvaihduntaan liittyviä häiriöitä. Niissä geenivirhe huonontaa elimistön kykyä käyttää tiettyjä ruoan ravintoaineita, esim. aminohappoja.
Lue lisääNutricia tarjoaa laajan valikoiman ladattavia ja tilattavia esitteitä, kuvia, videoita ja muuta materiaalia työsi tueksi.
Lue lisääNutricia tarjoaa laajan valikoiman palveluita terveydenhuollon ammattilaisten työn tueksi.
Lue lisääTutustu koko tuoteportfolioomme ja katso tuote- ja sairauskohtaisia tuotetietoja.
Lue lisää